Raid چیست

پس از خرید سرور، موقع انتخاب ظرفیت hard disk ها مطمئنا این سوال به گوشتان خورده که چه ریدی برای سرور خود می خواهید انتخاب کنید ؟ ولی برای این که رید مناسب را بتوانید انتخاب کنید لازم است که یک سری اطلاعات داشته باشید. ما در این مقاله سعی بر این داشتیم مطالبی که برای انتخاب رید ها لازم است بدانید، آماده کنیم.

رید چیست ؟

مخفف شده redundant array of independent disks است .در واقع رید یک فناوری ذخیره سازی داده می باشد که بسته به سطح انتخابی، اطلاعات با ترتیب خاصی روی hard نوشته می شود .

چرا از رید استفاده می کنیم ؟

همیشه این خطر وجود دارد که یکی از hard disk های شما آسیب ببیند یا کاملا از بین برود در این صورت اگر شما backup از اطلاعات خود نداشته باشید برای همیشه اطلاعات روی hard disk آسیب دیده را از دست داده اید .در اینجا رید ها به کمک شما می آیند .رید ها قابلیت این را دارند که در صورت رخ دادن چنین اتفاقی مانع از بین رفتن اطلاعات شما بشوند و همچنین بعضی از رید ها قابلیت این را دارند جلوی خطای خواندن را بگیرند.

سطوح رید

رید ها به دو گروه رید های استاندارد و رید های ترکیبی تقسیم می شوند که انتخاب رید مورد نظر بستگی به software و اهمیت اطلاعات دارد .

در ادامه به سطوح مختلف رید و ویژگی هر کدام از این سطوح می پردازیم.

رید های استاندارد

RAID 0

در این رید از روش striping استفاده میی شود که به معنای نوشتن اطلاعات بر روی دیسک به صورت بلوک بندی است . Raid 0 در واقع رید محسوب نمی شود ، چرا که در این سطح خبری از backup گرفتن نیست و اگر hard disk شما آسیب ببیند شما برای همیشه اطلاعات خود را از دست داده اید .

RAID 1

در raid 1 و یا به اصطلاح mirror از اطلاعات حداقل یک نسخه اضافه داریم که در صورت از دست دادن یک دیسک می توانیم اطلاعات را بازیابی کنیم ولی در RAID 1 سرعت پایین تری نسبت به RAID 0 در نوشتن داریم و فقط از نصف ظرفیت کل hard disk می توانیم استفاده مفید کنیم .

RAID 5

در این RAID بیت PARITY در تمام دیسک ها وجود دارد و یک هارد به parity اختصاص می یابد و اگر یک دیسک از بین برود با استفاده از پریتی اطلاعات قابل بازیابی اند .اگر بخواهیم از این رید استفاده کنیم،حداقل به 3 دیسک احتیاج داریم .

اما بیت PARITY چگونه عمل می کند ؟

بیت پریتی با استفاده از الگوریتم های ریاضی یک بلوک PARITI میسازد که در صورت از رفتن یکی از hard disk  ها به کمک بقیه بلوک های های سالم ، اطلاعات hard disk از دست رفته را باز می گرداند.

RAID 6

در  Raid 6 دو  hard disk به parity اختصاص می یابد .در این RAID به جای یک بلوک PARITY دو بلوک داریم پس اگر  2 دیسک از دست بدیم می توانیم اطلاعات آن هارا بازیابی کنیم .

اما سوالی که به وجود میاد  این است که رید 3،2 و4  چرا در این دسته بندی قرار نگرفتند ؟

رید های 3،2و4 رید های مرسومی نیستند و همچنین مثل سایر رید ها کارایی ندارند به همین علت در این مقاله به آنها نپرداختیم.

رید های ترکیبی

RAID 10

RAID 10 ترکیبی از RAID 1 و RAID 0 می باشد که حداقل تعداد دیسک در این RAID ، چهار hard disk می باشد .و همچنان نصف فضای hard برای RAID  ها استفاده می شود پس نصف فضای hard ها قایل استفاده میباشد.

RAID 50

متشکل از 2 گروه و یا چند گروه RAID 5 می باشد که حداقل 2 دیسک  در صورت از دست دادن قابل بازیابی بازیابی می باشد .

RAID 60

RAID 60 نیز ترکیبی از  رید 6 و 0 است که متشکل از 2 و یا چند گروه از RAID 6 می باشد که حداقل 4  دیسک  قابل بازیابی می باشد .

چگونه سطح Raid مناسب را انتخاب کنیم ؟

تا به اینجا تعریف RAID و سطوح مختلف آن را برسی کردیم ،ولی مهم ترین مسئله چگونگی انتخاب RAID مناسب است. برای این کار لازم است که فاکتور های اصلی RAID ها را بررسی کنیم و یاهم مقایسه کنیم .فاکتور های مهم برای انتخاب RAID شامل :

رید بندی چگونه انجام می شود ؟

رید بندی به دو روش سخت افزاری و نرم افزاری انجام می گیرد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند . ولی احتمال از بین رفتن ریدبندی که توسط نرم افزار صورت می گیرد بسیار بالاست در نتیجه ریسک بالایی دارند ولی هزینه بسیار پایین تری نسبت به ریدبندی سخت افزاری دارند .رید های سخت افزاری به صورت کارت روی سرور قرار میگیرد کارت رید ها به صورت ماژولار روی mainboard و یا به صورت کارت روی اسلات Pcie قرار میگیرد.