هارد SSD

هاردssd چیست ؟

هارد ssd مخفف Solid-State Drive است . این نوع هارد ها بر خلاف هارد های مکانیکی HDD ،بر اساس تکنولوژی ترانزیستور ها کار می کنند که در مقایسه با HDD ها سرعت بالا تری دارد .

اطلاعات بر روی هارد های HDD روی دیسک توسط یک head نوشته و خوانده میشد ، به همین خاطر به آن ها هارد های مکانیکی گفته می شد اما امروزه هارد های ssd  با ترانزیستور ها که ساخته شده از گیت های منطقی هستند بر اساس پروتکل nand flash کار می کنند .

هارد های ssd برای اولین بار در دهه 50 میلادی معرفی شدند و در دهه 70 و 80 میلادی در ابر کامپیوتر ها به علت سرعت بالایی که داشتند مورد استفاده قرار می گرفتند اگر چه قیمت بالاتری نسبت به hdd ها داشتند ولی حجم کم تری (2mb-20mbs ) داشتند . در دهه 90 با نو آوری تکنولوژی قیمت ssd ها کاهش یافت و در دهه بعدی(2000 میلادی  ) طول عمر آن ها افزایش یافت .

هارد ssd چگونه کار می کنند ؟

هارد های  SSD بر اساس پروتکل های مختلف عمل می کنند که شامل ، SAS  ، SATA  و NVMe که تفاوتشان در سرعت انتقال داده می باشد .

Sas ssd  ها تا 12Gb بر ثانیه و sata ssd ها 6G  بر ثانیه اطلاعات را منتقل می کنند . در این میان nvme ها سرعت بسیار بالا تری در مقایسه با دو نوع sas و sata دارند و از تکنولوژی جدید تری استفاده می کند . NVMe ها پروتکلی است که سرعت آن تا 40 G در ثانیه می رسد و اولین بار در سال 2011 معرفی شد. هارد های NVMe  به صورت کارت PCIe روی mother Board  میشیند ولی در نسل 10 سرور های hpe هارد های NVMe  به صورت هارد هایی که در جلوی سرور قرار می گیرند نیز استفاده می شوند اما   cage های مخصوص خود را دارند . نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که تمام دستگاه ها از این پروتکل پشتیبانی نمی کنند پس قبل از انتخاب هارد ssd باید بررسی کنید که دستگاه مورد نظر از چه پروتکلی پشتیبانی می کند .

مطالعه بیشتر درباره هارد SAS

انواع هارد SSD بر اساس ذخیره سازی

هارد های ssd به چهار دسته تقسیم می شوند

1.Slc single level cell

2.Mlc multi level cell

3.Tlc triple level cell

4.Qlc quad level cell

در بین این نوع ssd ها slc ها بیش ترین سرعت و کم ترین eror rate  را دارند  و به ترتیب Qlc ها بیش ترین حجم را دارند ولی همه storage   ها از همه این نوع ها پشتیبانی نمی کنند.در سرور ها و storage ها معمولا از mlc  پشتیبانی می کنند .

البته انتخاب نوع ssd  بر اساس کاربرد آن متفاوت است . که در جدول بالا می توانید مقایسه آن را مشاهده کنید .

چرا هارد ssdانتخاب کنیم ؟

اگر از برنامه ای استفاده می کنید که نیاز به سرعت بالا برای random read  و write  دارید SSD  ها گزینه مناسبی برای شما هستند چون SSD ها بر خلاف HDD ها اطلاعاتی که روی آن ها ذخیره می شود آدرس دهی شده است . ولی اگر به سرعت بالا یی نیاز ندارید و در عوض حجم بالاتری میخواهید استفاده کنید هارد های hdd  گزینه مناسب تری هستند .

 

مقایسه ssd  ها و hdd ها

 

عمر 

هارد ها ssd در مقایسه با hdd  در برابر ضربه کم تر حساس اند زیرا هارد های hdd در اثر ضربه ممکن است  head از حالت اصلی خود خارج شود و در خواندن و نوشتن مشکل ایجاد کند.از طرفی دیگر عمر ssd ها به شاخص DWPD وابسته است که در مقاله ای دیگر به صورت جداگانه به آن می پردازیم.

سرعت 

سرعت ssd ها در خواندن و نوشتن به طور کلی بالا تر از hdd است .نوع دسترسی به اطلاعات بر دو اساس sequential و random هستند

  • Random یعنی اطلاعات ترتیب مشخصی نداشته باشند واحد اندازه گیری عملکرد این نوع دسترسی، (IOP (INPUT,OUTOUT   است.
  • Sequential  یعنی اطلاعات به ترتیب خوانده و نوشته بشود مثل دوربین های مدار بسته واحد این نوع دسترسی حجم بر زمان می باشد .

ظرفیت 

 Ssd ها برای ظرفیت های بسیار بالا مناسب نیستند چرا که ظرفیت های بالا در بازار معمولا موجود نیست و هزینه بسیار بالایی دارند و معمولا به صرفه نیستند

 

Error rate

 Error rate به معنی خطا در خواندن است ،که در ssd  ها میزان خطا هنگام خواندن اطلاعات در مقایسه با hdd ها  پایین تر است .

Latency

به معنی مدت زمانی که طول می کشد، دستور یا اطلاعات داده شده به مقصد برسد می گویند واحد اندازه گیری آن میلی ثانیه می باشد هرچه این مقدار کم تر باشد بهتر است .

قیمت

قیمت ssd  ها به صورت  کلی بالا تر از hdd  ها می باشد ولی اگر نیاز به سرعت بسیار بالا ندارید هارد های hdd  مناسب ترند .