آداپتور Host Bus – آداپتور گذرگاه میزبان (HBA)
آداپتور گذرگاه میزبان (HBA) یک برد الکترونیکی یا کارت فیزیکی است که اتصال بین سیستم هاست (برای مثال یک سرور) و منابع ذخیره داخلی و یا خارجی (مانند هارد درایوها یا SSD ها) یا هر دیوایس خروجی دیگر در شبکه را فراهم می کند.
یک HBA علاوه بر این به سیستم میزبان این امکان را خواهد داد که منابع ذخیره متفاوت را به هم وصل کند.
HBA از پروتکل های خاصی پشتیبانی می کند که از جمله آن ها می توان به ساتا، SCSI، و کانال فیبر اشاره نمود. البته توجه داشته باشید که همه آداپتورهای گذرگاه میزبان از همه پروتکل های ذکر شده پشتیبانی نمی کنند.
ما در ادامه ضمن تعریف دوباره HBA سعی خواهیم کرد شما را به طور فنی با این کارت ها بیشتر آشنا کنیم. پس از مطالعه این متن شما باید قادر به پاسخگویی به سوالات زیر باشید:
- آداپتور گذرگاه میزبان یا HBA چیست؟
- کارت HBA چگونه کار می کند؟
- کاربردهای HBA چیست؟
- تفاوت کارت HBA و آداپتور RAID چیست؟
- چه موقع باید از کارت HBA استفاده کنیم؟
- نمونه های بارز کارت های HBA کدام هستند؟
آداپتور گذرگاه میزبان (HBA) چیست؟
آداپتور گذرگاه جریان یا HBA یک برد الکترونیکی است که در اصل یک آداپتور مدار مجتمع بوده و همان طور که گفته شد امکان ارتباط فیزیکی بین سرور و منابع ذخیره داده یا دستگاه های موجود در شبکه را فراهم می کند.
به دلیل این که HBA به طور معمول نیاز به استفاده از ظرفیت محاسباتی پردازنده برای ذخیره داده و یا انجام کارهای مشابه سرور را رفع می کند، می تواند باعث بهبود سرعت سرور و ارتقای عملکرد آن شود.
آداپتور گذرگاه داده را به طور معمول با نام کارت HBA نیز می شناسند و آن را با توجه به فناوری ارتباطی، سرعت، پورت ها و رابط سیستم تعریف و دسته بندی می کنند.
با توجه به آشنایی که با آداپتور گذرگاه میزبان یا HBA پیدا کرده اید دیگر به خوبی می دانید که کارت های HBA در واقع آداپتورهای ورودی – خروجی هستند که به طور فیزیکی باس I/O و مموری سیستم را به هم وصل می کنند.
بر اساس این تعریف، کارت ویدئو که به کامپیوتر و حافظه متصل می شود و بسیاری از کارت های دیگر که در ادامه به آن ها اشاره خواهد شد را می توان نوعی HBA دانست.
سازوکار آداپتور گذرگاه میزبان (HBA) به چه صورت است؟
یک کارت HBA در اسلات PCI قرار می گیرد. این اسلات در مادربرد سیستم میزبان قرار دارد. پس از ان HBA را به کابل و یا منابع ذخیره (که می توانند داخلی و یا خارجی باشند) وصل می کنند.
نکته: توجه داشته باشید که همه کارت های HBA دارای قابلیت اتصال هم زمان به پورت های داخلی و خارجی نیستند.
در واقع یک آداپتور گذرگاه میزبان در مرکز مسیر بین ورودی و خروجی قرار می گیرد و از این طریق امکان تبادل داده بین سیستم میزبان و منابع ذخیره یا برعکس را فراهم می کند (که این دلیل اصلی نام گذاری آن می باشد).
در صورتی که HBA در این مسیر وجود نداشت وظیفه تبادل داده و انتقال آن بین منبع ذخیره و سیستم میزبان بر دوش پردازنده سرور بود که این باعث افزایش بار کاری و کاهش بازده سیستم می شد و در بالا به آن اشاره کردیم.
تفاوت بین HBA و آداپتور RAID چیست؟
یک آداپتور گذرگاه میزبان یک کارت سازگار با پروتکل های ارتباطی می باشد که کار خاصی به جز اتصال سیستم عامل به دیوایس ها به منظور خواندن و نوشتن داده انجام نمی دهد.
HBA بر خلاف آداپتور RAID برای محافظت از داده ها نیست و یا این که دارای کش برای ذخیره داده نمی باشد. علاوه بر این HBA نمی تواند منابع ذخیره داده را به هم وصل کند تا یک منبع ذخیره بزرگ تر به وجود آید.
در ادامه اشاره خواهد شد که سرعت یک HBA وابسته به سرعت دیوایس هایی است که به آن وصل هستند.
از سوی دیگر، یک آداپتور RAID منابع ذخیره فیزیکی که به آن وصل شده اند را با هم جمع کرده و آن ها را به یک منبع ذخیره داده منطقی تبدیل خواهد کرد. با استفاده از این ابزار شما آرایه ای از منایع ذخیره را خواهید داشت.
سیستم عامل این منابع را به عنوان یک منبع ذخیره واحد می بیند. به بیان دیگر آداپتور RAID این حقیقت که چند منبع ذخیره جداگانه در سیستم وجود دارد را با استفاده از الگوریتم های خود از دید سیستم عامل مخفی خواهد کرد.
همان طور که گفته شد RAID با استفاده از کش خود عملکرد خواندن و نوشتن در سرور را سرعت می بخشد.
نکته: از آداپتور گذرگاه میزبان (HBA) در موقعیت هایی استفاده کنید که نیازی به استفاده از RAID برای محافظت از درایوها در برابر خرابی نداشته باشید.
چه مکانی از آداپتور گذرگاه میزبان (HBA) استفاده می شود؟
کارت های HBA می توانند با قابلیت اطمینان بالایی صدها و حتی هزارها هارد درایو، اس اس دی، منابع ذخیره خارجی در شبکه و .. را به سیستم میزبان وصل کنند.
این ویژگی کارت های آداپتور گذرگاه میزبان را به گزینه ای ایده ال برای بهبود عملکرد سیستم تبدیل خواهد کرد.
از کارت های HBA در موارد زیر استفاده می شود:
- در پایگاه های داده یا دیتاسنترها
- در ورک استیشن ها workstations
- در انواع سرور
- برای گیمینگ و ادیت ویدئو
- در سیستم های امنیتی
- برای منابع ذخیره که به طور مستقیم به سیستم میزبان وصل شده اند.
- برای اتصال منابع ذخیره که از طریق کارت شبکه به سیستم وصل می شوند.
چه زمانی از HBA استفاده کنیم؟
با توجه به این که انواع کارت NIC و … را می توان نوعی کارت آداپتور گذرگاه میزبان دانست، استفاده از آن در سزوزهای متعددی امکان پذیر می باشد.
ما می توانیم انواع کارت HBA را در بسیاری از اتصالات ورودی-خروجی داشته باشیم. از این کارت ها در پروتکل هایی مانند FC یا SCSI نیز استفاده می شود. همچنین SAS HBA نوعی رابط برای اتصال سیستم است که در بسیاری از سیستم ها مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی سیستم های میزبان یا هاست ها را از طریق آداپتورهای متنوعی می توان به شبکه یا به منابع ذخیره داده وصل نمود که در ادامه به معرفی تعدادی از آن ها خواهیم پرداخت:
کارت رابط شبکه یا NIC
NIC یک کارت فیزیکی برای اتصال سیستم به شبکه است و امکان تبادل داده بین سرور و شبکه اترنت را فراهم خواهد نمود.
ممکن است شما با انواع کارت NIC که برای اتصال سیستم به شبکه مورد استفاده قرار می گیرند آشنا باشید. این کارت ها در واقع آداپتورهایی هستند که می توان آن ها را نوعی HBA دانست.
آداپتور Fiber channel
آداپتور گذرگاه میزبان کانال فیبر یکی از کارت هایی است که امکان انتقال داده بین دستگاه های FC SAN را در سیستم ها فراهم خواهد نمود.
کارت HBA کانال فیبر این امکان را دارد که سیستم میزبان را به منبع ذخیره داده و یا یک سوئیچ وصل کند.
این کارت امکان اتصال چند منبع ذخیره داده یا چند سرور را نیز خواهد داشت و برای این کار از نرم افزارهای مدیریتی استفاده خواهد کرد.
این کارت ها با توجه به پیشرفت فناوری های مدرن هر روزه با سرعت بالاتری امکان انتقال داده را فراهم می کنند. به گونه ای که از سرعت های اولیه که در حدود یک گیگابیت بر ثانیه بود به تدریج افزایش یافته و در حال حاضر با سرعت های 8 و 16 گیگا بیت بر ثانیه و بالاتر در دسترس هستند.
این سرعت در اتصال سیستم میزبان به سایر دستگاه ها در آینده نزدیک بیشتر شده و پیش بینی می شود که سرعت های 128 گیگابیت بر ثانیه برای اتصال بین سوئیچ ها در شبکه فراهم شود.
با توجه به مطالب گفته شده نسل های جدید تکنولوژی کانال فیبر fiber channel به عنوان یکی از کارت های HBA با سرعت بالایی که به همراه خواهند داشت امکان پیاده سازی سرورهای مجازی با تراکم بالا را فراهم خواهند نمود.
از مشخصه های مثبت کارت های HBA کانال فیبر می توان به سرعت بالا، قابلیت اطمینان، امکان استفاده از نرم افزار مدیریت و امکان مجازی سازی سرور را نام برد.
آداپتور گذرگاه میزبان SCSI
SCSI یکی دیگر از کارت های الکترونیکی می باشد که برای انتقال داده با استفاده از پروتکل های مورد تایید موسسه ملی استاندارد آمریکا برای اتصالات ورودی-خروجی طراحی و ساخته شده است.
آداپتور گذرگاه میزبان SAS
SAS یکی دیگر از آداپتورهای گذرگاه میزبان می باشد که سرور را به منابع ذخیره داده مانند هارد درایوها، اس اس دی ها و tape drive متصل می کند.
این آداپتورها با رابط های ATA نیز سازگار هستند و شرکت های معروفی که جزو برندهای مطرح در تولید، طراحی و عرضه سرور به دنیا هستند (از جمله برند اچ پی و دل یا ای بی ام) از این آداپتورها پشتیبانی می کنند.
این آداپتورها می توانند به سوئیچ های SAS نیز متصل شوند و با این کار امکان اتصال بین چند سرور یا منابع ذخیره داده خارجی یا اکسترنال را فراهم کنند.
آداپتورهای SAS نیز مانند آداپتورهای کانال فیبر در فناوری های جدیدتر با سرعت بالاتر به بازار عرضه می شوند.